II–näytös: Kohti ensi-iltaa:

Osa 3: Saksan ääntäminen, lyhyt oppimäärä

Muun muassa seuraavanlaatuinen keskustelu käytiin viime viikon harjoituksissa. Paikalla olivat ohjaaja Raila (Allu) Leppäkoski, ohjaajan assistentti Olga Palo, säveltäjä Maija Kaunismaa sekä näyttelijät Jani Karvinen, Jouko Keskinen, Antti Luusuaniemi, Sari Puumalainen ja Timo Tuominen.

ALLU

Pähkäiltiin semmosta ideaa että kun päästää näyttämölle silloin 18. päivä niin tehtäis semmoinen maistelupäivä, eli käytäis läpi ainakin ensimmäisen näytöksen kaikkia kohtauksia siellä lavalla niin että pyöritettäis sitä. Ja mä jättäisin teidät sinne lavalle seisoskelemaan ni katotaan vähän et mitä se tarkoittaa, et onko järkevää et kaikki on lavalla koko ajan tai ainakin silloin kun siinä on jotakin järkeä. Niin sitä vois kutsua tämmöiseksi tavallaan läpimenoksikin. Ni sehän on hauskaa et mennään heti. Varautukaa siihen, ne joilla on tekstipätkiä vois tsekata et missä kohtaa mä rupeen sit niinku puhumaan ni tietäisitte et ”ai mä oon kohta tossa ni leikitään”. Mä oon semmonen, mä kerron nyt vähän työtavoista, mä oon semmonen et mä teen hirveen nopeet sellaset skissipohjat kaikkiin kohtauksiin ja oon kauheen kärsimätön ja hätäinenkin ihminen joskus. Ja sit kun mä oon saanut kaiken tehtyä kertaalleen niin sitten mä yleensä just pidän tämmöisen pöljäpöljä–läpimenon jossa näyttelijät on ihan sekaisin kun ne ei osaa vielä edes tekstiä. Mut se on tavallaan mua varten ku mä en hahmota sitä kokonaisuutta jollen mä ala nähdä sitä siellä lavalla. Että mä en ole semmoinen pilkunnussija joka jyystää tuhanteen kertaan jotakin kohtaa. Näyttelijän työ on näyttelijän hommaa, te saatte hoitaa sen sitten kun on saatu nää pohjat. Mut kun mä saan sen kokonaisuuden jotenkin et ”ahaa, tohon suuntaan pitäis ruveta väsäämään”, ni sit saatte rauhassa ruveta huseeraamaan siellä, mut et tää eka kaks viikkoo menee selvästi nyt näyttelijän kannalta liian nopeesti ja mä tiedän et jotkut ahdistuu siitä hirveesti. Toinen mistä mä tykkään on et ei harjotella harjottelemisen vuoks. Jos asia on selvä ni lähetään sitten kotiin, et ei jyystetä turhaan. Mä oon nii vanha etten mä jaksa enää kauaa semmosta.

No mut tää oli tämmönen. No, tänään pitäis tehdä, toi ei oo sinänsä pitkä kohtaus mut se on eka häiden jälkeen jossa on, ainakin näyttäis olevan paljon ihmisiä, enempi kun vaan kaksi ni se on silleen poikkeuksellinen ja tän takia Olga varas tähän nyt koko päivän. Jos me saadaan tää aikasemmin väsättyä ni sit Jani ja Sari jää ja me voidaan tehdä kakkosnäytöksen ekaa kohtausta vähän. Mut lukekaas tää, se alkaa sivulta 55.

OLGA

Yks juttu, Janin pitää käydä sovituksessa jossain vaiheessa. Käviksä Jouko eilen?

JOUKO

Joo, olin.

OLGA

Se on hoidettu, hyvä.

ALLU

Jani voi mennä sitten varmaan ihan missä vaan vaiheessa. Te nyt joudutte kattelemaan kun noi herrat väsää tossa.

OLGA

Ne on lounaalla puol kahestoista kahteentoista, mut ennen tai jälkeen.

ALLU (Janille)

Hei mä mietin sellasta kun sä olet koko ajan, siis sä olet alusta lähtien joku SS–mies, nuori sellainen, ni ei varmaan maailma kaadu siihen että otetaan pois se hovimestari ja sä olet tavallaan tän, siis jommankumman, mä en tiedä mikä se on, siis–

JOUKO

Adjutantti.

ALLU

Niin, siis adjutantti. Niin sen takia tuut ilmoittamaan. Ni silloin sä voit olla siinä kuvassa muutenkin, ehkä jopa dokaamassa konjakkia. Ja tota Sari on tarjoilija ni saadaan, sun ei tarvi sit olla, sä et oo ravintolahenkilökuntaa vaan sä oot sitä ikäänkun sotilasporukkaa. No mutta, mitä ne sanoo siinä? Antti, sivu 55.

ANTTI

”Miellyttävä tavata vihdoinkin, Bauführer Fürst.”

TIMO

”Kuten myös, Herr Hauptsturmführer.”

ALLU

(Nauraa) Mitä vittua! Mikäs se oli?

ANTTI

Bauführer.

TIMO

Ja mä sanoin Hauptsturmführer.

ALLU

Onkse nyt oikein?

ANTTI

”Untersturmführer Menzel joutui lähtemään kiireellisesti Berliiniin ja pyysi välittämään terveiset. Hän on puhunut teistä erittäin lämpimästi, ja kertoi että ehditte jo tutustua alustavasti Saksan tuotantolaitostilanteeseen. Virvokkeita? Valitan varustepulaa, teidän on nyt selvittävä vain hihamerkillä, mutta asia korjataan heti ensitilassa. Gruppenleiter (naurua) Ain-Ervin Mere–” Onkse laiter? Eikse oo? Mikä se sana on?

ALLU

On on, ja! Mulla on pitkä saksa ni te ootte vaan niin… Anteeks vaan… (naurua, TIMO: Mä oon just ollu Berliinissä) Mä ymmärrän ettei vuoden -a70 jälkeen kukaan oo lukenut saksaa.

ANTTI

Haluutsä et me ruvetaan lausumaan niin, et me haetaan sitä saksalaista lausumista, vai sanotaaks suomalaisittain? Sehän on sitten, jos siellä joku sanoo saksalaisittain ja joku suomalaisittain ni sit se on vähän kökköä.

ALLU

No tota… Kun tavallaan teidän saksalaisten pitäis sanoa. Sen ymmärtää jos Roland ja Edgar… No ei Edgarkaan saa kyllä…

TIMO

Mun mielestä ne on helpompi sanoa niin että opetellaan kunnolla. Jos sanoo ”haupt-sturm-fyyrer” ni ne ärrätkin jo–

ALLU

–joo ja siit tulee koomista heti. (Allun puhelin soi) Anteeks! Ei! En maksa! Ette saa kaljaa! (naurua)

OLGA

Tää on jo toinen kerta.

MAIJA

Hirveen monta kaljaa ku on näin iso porukka.

ANTTI

Haluuttekste, kun mul on yks ystävä joka on ihan natiivi, siis saksalainen, ni vois tulla opettamaan?

ALLU

No vois tulla opettamaan kyllä joo.

ANTTI

Millos mä pyytäisin sitä? Jos te katotte–

ALLU

Nyt en osaa sanoa, sitten ku ollaan–

OLGA

Joo, katotaan joku kohta.

ANTTI

Kun mä aattelin pyytää siltä muutenkin apua niin samallahan se tulee tänne.

TIMO

Kuka tulee?

ANTTI

Pihlan mies Aleks.

JANI

Muistatsä Timo silloin kun tehtiin sitä yhtä karjalan murteella, ja sitä luettiin nauhalle–

TIMO

Siitä ei ollu mitään hyötyä. (naurua)

JANI

Olihan! Lopputulosta aatellen ei ehkä. Mutta jos se lukis ne vaikka nauhalle, että ”unterfarststurtmführer” ni sitten vois kuunnella.

TIMO

Se ois munkin mielestä parempi. Kun jos joku vaan sanoo ni–

JANI

Nii ei sitä muista millään. Mut narulle vaan.

ANTTI

Mutta varmaan me silti tarvitaan se tänne?

TIMO

Kyllä se tänne saa tulla. Ja Pihlakin saa tulla. (naurua) Ei mulla oo mitään sitä vastaan. (Naurua, saksan ääntämistä. Joku: ”Ja Ranekin tulee”.)

ALLU

No niin. Jatketaan.

ANTTI

”Gruppenlaiter Ain–Ervin Mere–”

ALLU

No se on taas virolainen nimi.

ANTTI

Joo. Ja onks tää nyt sit ”SS–Hauptsturmführer”? Haupt–sturm–führer?

ALLU

Ja!

SARI

Täst tulee ihana sit kun noi menee kun vettä vaan.

Tämän tekstin julkaisusta on ensi–iltaan 10 viikkoa.

Seuraa harjoituksia myös Instagramissa, @kyyhkyset.

Kun kyyhkyset katosivat - liput ovat myynnissä nyt! http://www.kansallisteatteri.fi/esitykset/kun-kyyhkyset-katosivat/